Hoe lang gaat een refurbished laptop mee?

Als u op zoekt bent naar een nieuwe laptop is de verleiding groot om een nieuwe laptop in de winkel te kopen. Toch hoeft u niet altijd een nieuwe laptop te kopen, met een refurbished laptop kunt u gerust nog enkele jaren verder. Gemiddeld genomen gaat een laptop 8 à 10 jaar mee, maar door bewuster met de apparaten om te gaan, kan u de levensduur soms wel verdubbelen.

Matig gebruik

De levensduur van een laptop is onderhevig aan enkele factoren. Zo is de mate van gebruik een belangrijke factor die de levensduur bepaalt. Als u dagelijks meerdere uren gebruik maakt van de laptop zal deze sneller slijten dan bij een dagelijks gebruik van minder dan één uur. Ook de manier waarop u de laptop gebruikt, beïnvloedt de levensduur. Je beeldscherm na elke taak sluiten, zorgt ervoor dat de scharnieren los gaan zitten en dat je beeldscherm zo minder stevig wordt. Het is beter om je laptop wat vaker open te laten staan. Door de laptop niet op een kussen of in bed te gebruiken, hem stofvrij te maken en hem uit de buurt van drank te houden, kunt u er al voor zorgen dat de refurbished laptop langer meegaat. Een laptop die op een stuk stof ligt, kan moeilijker afkoelen doordat de ventilator moeite heeft om lucht te trekken. Als u water of een andere vloeistof over het toetsenbord of de hardware knoeit, zijn de gevolgen niet te overzien en kunt u uw laptop naar de vuilnisbelt brengen.

Onderhoud

Onderhoud is belangrijk als u uw refurbished laptop langer wilt laten meegaan. Het is niet mogelijk om alle onderdelen los te koppelen en apart schoon te maken, toch kunt u best veel doen om uw laptop optimaal te onderhouden. Door uw laptop regelmatig stofvrij te maken, voorkom je dat deze sneller opwarmt. Het is aangeraden om uw laptop ongeveer elk half jaar stofvrij te maken door perslucht te gebruiken. Dit doet u best als de laptop volledig afgekoeld is. Door de laptop op zijn kant te houden, wordt de ventilatorinlaat onderaan zichtbaar. Hierna houdt u het blik perslucht dicht bij de ventilatorinlaat en blaast u het stof eruit. Uit de andere roosters zal vuil en stof worden geblazen. U herhaalt deze handeling best bij elke ventilatorinlaat totdat er geen stof meer uit de laptop komt.

Hardware

De hardware van een laptop bepaalt voor een groot deel hoe lang de laptop zal meegaan. Goed onderhouden en niet te veel belaste hardwarecomponenten zorgen ervoor dat uw refurbished laptop nog vele jaren kan meegaan. Een processor is een belangrijk onderdeel, aangezien dit onderdeel de zware taken zal uitvoeren. De videokaart is vooral van groot belang als je een grafisch designer of gamer bent. Des te krachtiger de videokaart, des te langer deze zal meegaan. Ook voldoende RAM zorgt voor betere prestaties. Als uw laptop te weinig RAM heeft, moet de laptop de gehele capaciteit gebruiken en verminderen de prestaties. Overbelasting van eender welk onderdeel van uw hardware geeft altijd verminderde prestaties.

Koeling

Tijdens het gebruik van een laptop worden de videokaart en de processor warm, dit gebeurt vooral tijdens het gamen. De koeling van een laptop is dan van groot belang om de levensduur van uw refurbished laptop te verlengen. Het is praktisch onmogelijk om zelf de koeling van uw laptop te verbeteren maar u kunt wel gebruik maken van een laptopstandaard. Deze standaard zorgt ervoor dat er meer luchtstroom is, zodat de laptop een betere koeling heeft. Op deze manier maakt u gebruik van de volledige prestaties van uw refurbished laptop.